TURM

Mesane Kanserinin Kapalı Cerrahisi

TURM

Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara kıyasla dört kat fazla olan ve en sık görülen kötü huyla idrar yolu hastalıkları arasında üst sıralarda yer alan mesane tümörlerinin tedavisi artık çok daha güvenli ve pratik. TURM mesane tümörü ameliyatını keşfettiğinizde bize hak vereceksiniz!

 
Detaylı bilgi için size ulaşalım

 

     

    TURM Nedir? 

    TURM kapalı mesane tümörü ameliyatı anlamına gelmektedir. Rezektoskop denilen bir cihaz ile gerçekleşen işlem ile mesanenin içinde bulunan tümörlü yapı kesilerek çıkartılır. Tümörün kesilmesi için rezektoskopun ucuna elektrik akımı uygulanır. Bu elektrik akımı sayesinde tümörler küçük parçalara ayrılır. Kesilen parçalar idrar kesesi aracılığıyla dışarıya atılır.  T1 ve T2 evre olarak adlandırılan mesane kanserleri TURM yöntemi ile tamamen temizlenebilir. Ancak bazı kanser türleri invaziv hale gelerek yayılım yapabilir. Bunun için işlem sonrasında da hastanın kontrollerini sık sık yaptırması gerekir.

    Mesane Kanseri Nedir? Neden Oluşur?

    Mesane kanseri dünyada en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Mesane kanserinin en önemli nedeni mesaneyi oluşturan mukozada kanserli hücrelerin oluşması ve çoğalmasıdır. Mesane kanseri iki türlüdür. Eğer mukoza tabakasında oluşursa yüzeysel, mukoza tabakasını aşıp yayılım yaparsa derin mesane kanseri olarak isimlendirilir. Erkeklerde daha sık görülen mesane kanseri her yaşta görülebilir ama yaşlılarda görülme sıklığı daha fazladır.

    Mesane Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
    Mesane kanserinin en karakteristik belirtisi idrarda sebebi açıklanamayan kan görülmesidir. Kan bazen gözle görülebilir bazende görülemeyebilir. Böyle bir durumda idrar tahlili yapılması gerekir. Çünkü idrarda kan görülmesine enfeksiyon ve taş gibi etmenler de neden olabilir. Bu noktada ayrımın iyi yapılması gerekir. İdrar yaparken yanma görülmesi de mesane kanserinin diğer önemli belirtileri arasındadır. İdrar yaparken zorlanma, azalan idrar miktarı, çok sık idrara çıkma, kilo kaybı ve sırt ağrıları da diğer mesane kanseri belirtilerindendir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı başka bir nedene bağlı olmaksızın yaşanılıyorsa gecikmeden bir uzmana görünmelidir.
    Mesane Kanseri Teşhisinde TURM İşleminin Rolü
    TURM yöntemi mesane kanseri için patolojik inceleme imkanı da tanır. TURM ile mesanedeki tümörlerden örnek alınabilir. Buna göre tümörlerin çapı, türü, agresiflik derecesi ve evresi incelenebilir. Buna göre tedavi yöntemi belirlenebilir. TURM yöntemi protokolü itibariyle mesane kanserinin hayat boyu izlenmesi için elverişli bir yöntemdir. Tümörlerden parça alınmasının kolaylığı bu yöntemin avantajıdır. Düzenli takip edildiğinde mesane kanserinin erken teşhisi konusundaki sonuçları itibari ile yüz güldürücüdür.
    TURM Ameliyatı Sonrasındaki Süreç Nasıl Olur?
    TURM ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. İşlem genel anestezi altında uygulanır. İşlemden sonra hastaya sonda takılır. TURM işleminin hastanın cinsel yaşamına bir etkisi yoktur. Sondanın çıkarılmasından sonra hasta cinsellik yaşayabilir. TURM ameliyatı sonrasında tümörler kesildiği için mesane bölgesindeki damarlarda bir miktar kanama olması mümkündür. Bu beklendik bir durumdur. Ameliyattan sonra hastada kan pıhtılaşması olmaması için sonda kullanılır. Sonda su ile yıkanarak temizlenir. İdrarın rengi normale döndüğünde sonda çekilir. TURM sonrasında tekrarlayan mesane tümörleri için mesane içi kemoterapi ilaçları ve BCG uygulaması yapılabilir. Kanserin tekrarlama ihtimaline karşı TURM uygulamasından sonra her 3 ayda bir sistoskopi yaptırılması önerilir. Mesane kanserinden TURM yöntemi ile kurtulan ancak sonra hastalığı tekrarlayan hastalara radikal sistektomi, kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir.
    Re-TURM İşlemi Nedir?
    TURM işlemi ile tümörlerin tamamen alındığından emin olmak için ilk operasyondan 4-6 hafta sonra ikinci bir operasyona ihtiyaç duyulabilir. Bu operasyona Re-TURM denilir. Bu durum her hasta için uygulanmayabilir. İkinci turda alınan örnekler patolojik incelemeye tabi tutulur. Eğer bir sorun yoksa tedavi tamamlanmış olur. Ancak patolojik bulgularda sorun tespit edilirse yeni bir tedavi planlaması yapılır.