Prostat Büyümesi Tedavisinde

Tur-P Yöntemi

Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Yöntemi

Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Yöntemi ile ağrısız ve pratik biçimde prostat büyümesi belirtileri ile vedalaşmaya ne dersiniz? Prostat büyümesinin hayatı pek çok yönden olumsuz şekilde etkileyen semptomlarını pratik biçimde ortadan kaldıran TURP hakkında tüm merak ettiklerinizi bu sayfada bulabilirsiniz!

 
Detaylı bilgi için size ulaşalım

 

     

    Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Yöntemi Nedir? Hangi Hastalığın Tedavisinde Kullanılır?

    Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P), yöntemi prostat büyümesi için sıklıkla kullanılan cerrahi bir yöntemdir. TURP daha çok  80 ml’den küçük büyümelerde kullanılan ve altın yöntem olarak kabul edilen bir tekniktir. TURP kapalı olarak gerçekleştirilir ve. genellikle iyi huylu prostat büyümelerinin tedavisinde kullanılan bir tekniktir.

    Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Yöntemi Nasıl Uygulanır?

    TUR-P yöntemi hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi altında uygulanmaktadır. İşlem öncesinde uzmanın görüşüne bağlı olarak kan sulandırıcı ilaçların kullanımı kesilebilir. İşleme hastanın idrar dış kanalından rezektoskop denilen bir cihazla girilmesi ile başlanır. Bu cihaz prostattaki büyümenin durumunu ve yerini tespit etmek için kullanılır. Ardından uzman tarafından bir tel yardımıyla büyümeye neden olan dokular kesilir. Söz konusu telin üzerinden elektrik akımı geçmektedir. Bu sayede kesme işlemi sırasında oluşan kanama da durdurulabilmektedir.

    Uzman tarafından kesilen istenmeyen doku idrar kanalına itilir. Bu dokular daha sonra idrarla birlikte dışarı atılır. İşlemin ardından hastaya sonda takılır. Hastada pıhtı oluşmaması için pıhtı önleyici ilaçlardan oluşan bir serum hastaya takılır ve işlem biter.

    Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Sonrasındaki Süreç Nasıl İşler?
    TUR-P ameliyatından sonra sonda takılan hastanın idrarında kanama olup olmadığı gözlenir. Özellikle ilk 2 gün bu konuda çok önemlidir. Sondanın çıkarılması ortalama olarak 3 gün sürmektedir. Bu aşamada hastanın kan değerleri de yapılan tahliller ile sürekli takip edilir. Genel olarak 3 gün içinde hasta taburcu olabilmektedir. Elbette bu süre başka komplikasyon olmamasına ve uzmanın yeterli görmesine bağlıdır. TUR-P sonrası 3 aylık süreçte hastalarda idrar yaparken yanma ve acıma hissi görülebilir. Bu durum normal kabul edilmektedir. Bunun yanında nadir de olsa idrar kaçırma ve aniden idrar gelmesi gibi durumlar da görülebilir. Hastaların cinsel hayatların geri dönmesi yaklaşık olarak 6 hafta sürmektedir.
    Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
    TUR-P ameliyatından sonra her cerrahi işlemde olduğu gibi cerrahin önerilerine uymak çok önemlidir. Bu süreçte yapılması gereken kontroller aksatılmamalıdır. Uzmanın önerdiği ilaçlar da titizlikle kullanılmalıdır. TUR-P sonrasında hastaların beslenme düzeni ve alışkanlıkları da genel durumun iyiye gitmesi açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda hasta bol lifli gıdalar tüketmeli ve bol sıvı almalılardır. Bu durum hastanın kabız olmasını engelleyecektir. Kabızlık durumunda prostatta zorlanma meydana gelebilir. Bu da kanamaya neden olabilir. TUR-P hastanın vücudunu çok yoran bir operasyon değildir. Hastalar işlemden kısa süre sonra günlük rutinlerine geri dönbebilirler. Ancak bir kaç ay süreyle çok ağır fiziksel aktivitelerden ve egzersizlerden uzak kalmakta fayda vardır. Vücudun zorlanması istenmeyen durumlara neden olabilir. TUR-P ameliyatı sonrası yüksek ateş, kötü kokulu idrar, idrarda aşırı miktarda ve sürekli kanama, kasıklarda şişme ve ağrı yaşanırsa beklenmeden uzmana gidilmelidir.
    Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Sonrası Tekrar Ameliyat Olmak Gerekir mi?
    TUR-P genel olarak etkili bir yöntemdir. Ancak yaşa bağlı olarak prostat büyümesi tekrar gerçekleşebilir. Böyle bir durumda kişilerin ilerleyen dönemde tekrar TUR-P operasyonu geçirmeleri gerekebilir.
    Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P) Sonrası Cinsel Hayat Nasıl Olur?
    TURP bireylerin cinsel hayatlarında olumsuz etkilere neden olan bir operasyon değildir. Hasta 6 hafta sonra normal cinsel hayatına geri dönebilir. Ereksiyon üzerinde herhangi bir his kaybına neden olmayan TURP sonrasında ilk birkaç cinsel birliktelikte meni çıkışı gözlenmeyebilir. Ancak bu durum geçicidir ve bir süre sonra normale dönmektedir.